Tlf. 30 20 86 24

Psykoterapeut Marianne Wangel, læge

 -Samtaleterapi, der nytter noget

Latter

LATTER
Forestil dig, at du overmandes af et latteranfald, der er stærkere end dig selv. Et latteranfald, hvor du bare trimler rundt i grin og ikke kan stoppe igen. 
- Lige dér er du meget tæt på din essens, din reneste væren og dit indre barn. Man kan ikke være vred samtidig med, at man griner, derfor er latteren et frirum fra alverdens trængsler. 
Efter dette lange latteranfald er du udmattet og glad. Din krop er fyldt med nye endorfiner, der lindrer dine kropslige og sjæ-lelige smerter, og du har det godt i lang tid derefter.

Det er nu endelig blevet videnskabeligt bevist, hvad de fleste af os godt vidste i forvejen: Latter øger vores livskvalitet, forbed-rer vores helbred og forøger vores livslængde.

Latteren har, blandt mange andre, disse gavnlige virkninger

Latteren reducerer stress, sænker blodtrykket, reducerer depression, normaliserer blodsukkeret, renser lungerne, øger lunge-kapaciteten, normaliserer fordøjelsen, styrker hjertet, styrker hjernen, forbedrer immunforsvaret, øger koncentrationen, øger indlæringsevnen, forbedrer søvnen, mindsker vrede, mindsker irritabilitet, reducerer ensomhed, giver mere selvværd og selv-tillid, gør os kønnere, gør os tiltrækkende, m.m.m. 

Derudover er latter stærkt smertestillende. Det er set, at 10 minutters latter virker smertestillende i to timer. Ref.: Dr. Annette Goodheart, selvrapporteret. (Se evt. under punktet "Dansk Selskab for Medicinsk Humor" i venstre margin.)
Derfor har kroniske smertepatienter stor gavn af jævnlig LatterYoga.

LATTERYOGA
Det er ikke altid, at vi lige har noget at grine ad, når vi står og trænger til at grine. Men en kunstig latter virker lige så godt på helbred og velvære, som en ægte latter. Derfor har vi udviklet begrebet "LatterYoga", som er simuleret, stimuleret latter. Altså kunstig latter, som er fremkaldt via et bevidst stykke arbejde. Begrebet blev opfundet af den indiske læge Dr. Madan Kataria i 1993.

Børn kan sagtens aftale indbyrdes: "skal vi ikke lige grine nu!?", og så griner de overgivent sammen, helt på kommando, indtil de har fået nok. 
Samme mekanisme benytter vi voksne os af, når vi laver LatterYoga. En gruppe mennesker kan få 1 - 2 timer til at gå sammen på den sjoveste måde, ved at en instruktør forklarer de forskellige øvelser. Hver øvelse frembringer kunstig latter, der uundgå-eligt glider over i ægte latter, da det er ret sjovt at opleve sin egen og hinandens kunstige latter.

At le sammen bringer mennesker tættere på sig selv og på hinanden. Derfor er LatterYoga et rigtigt godt værktøj til at ryste en gruppe sammen med. 
Anvender man LatterYoga på arbejdspladsen, øges arbejdsglæden og sænkes sygefraværet. Latteren skaber større loyalitet indbyrdes på arbejdspladsen, og konflikter mindskes væsentligt. Man kan påvise øget produktivitet på arbejdspladser, hvor ansatte og chefer ler sammen mindst en gang om ugen.

LatterYoga kan også bruges til at starte en fest på en sjov måde. Deltagerne må dog ikke have drukket alkohol før LatterYo-gaen, da alkohol sløver de sanser, der skal nyde godt af latteren. Derfor anvendes LatterYogaen oftest som indledning på en evt. fest / polter-abend.
Sjovt nok oplever mange mennesker, at deres trang til alkohol forsvinder efter en omgang LatterYoga, fordi kroppen er stimu-leret af de frigivne endorfiner. Derfor anvendes LatterYoga også som "den alkoholfrie rus". 
Flere personer starter ofte en glad aften i byen ved at le med i Københavns "Indre By LatterKlub" fredag aften kl. 22, for der-efter at fortsætte hele natten i byen uden behov for alkohol.

Der er dannet ca. 30 LatterKlubber, spredt over hele Danmark. I alt findes der på verdensplan ca. 5.000 LatterKlubber. Disse mødes jævnligt til et par timers latter, ca. 1 gang om måneden.
kan du finde links til alverdens latter-events, latter-klubber, latter-instruktører, artikler om latter, morsomme videoer, jokes etc. 

Hvis du vil booke mig til at komme som Latterinstruktør og instruere dig og dine venner, arbejdsplads, fest ect. i LatterYoga, så gå ind under menupunktet "Kontakt".